Vrijheidsmaaltijden
Het is intussen een begrip op 5 mei: Vrijheidssoep, verkrijgbaar in blik of zelf te maken.
In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd.
Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten.
De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.
Chef en tv-presentator Nick Toet kookt dit jaar de Vrijheidssoep.
Toet is bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.
Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en bovenal met elkaar genieten van zijn soep, hetgeen volgens hem uiteindelijk het meest verbindt.
Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich door zijn oma’s tomatensoep inspireren, waar hij een Aziatische touch aan toevoegde met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Het liefst houdt hij zijn recepten simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep: niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, des te meer mensen kunnen er immers op 5 mei van genieten terwijl ze met elkaar de vrijheid vieren.
Het recept
Ingrediënten Voor 6 personen, ongeveer 2 liter soep
-
2 el zonnebloemolie
-
2 preien, gewassen en in halve ringen
-
3 uien, gesnipperd
-
2 teentjes knoflook, gehakt
-
1 tl gerookte paprikapoeder
-
3/4 tl komijnpoeder
-
1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 el chilivlokken
-
1⁄2 tl gedroogde oregano
-
2 el misopasta
-
800 gr tomaten uit blik
-
400 ml kokosmelk
-
1 groentebouillonblokje
-
100 gr kapucijners
-
100 gr doperwten uit de vriezer
-
Zout en peper naar smaak
-
2 el olijfolie
Garnituur
-
3 bosuien, in fijne dunne ringen
2 eieren, geklutst (optioneel)
Keukenspullen
-
Soeppan
-
Bakpan/koekenpan
-
Staafmixer
Bereiding
-
Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en doe de
gesnipperde uien erbij. Bak de uien glazig. Doe nu de
gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi de
gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur
meebakken totdat ze zacht zijn. -
Doe de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chili-
vlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bakeen halve minuut mee. Voeg de tomaten uit blik toe, samen met de kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met een spatel. -
Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan
meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat
3 minuten staan. -
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
-
Optioneel: Eitje erbij? Zet een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor het garnituur.
-
Doe de kapucijners en doperwten bij de soep en
laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. -
Serveer de soep met wat olijfolie, gesneden bosuien en eventueel omeletreepjes
Wil je zelf ook een Vrijheidsmaaltijd organiseren?
Dat kan!
Check via deze link hoe we je kunnen ondersteunen:
https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden
Ook in Flevoland zijn er diverse vrijheidsmaaltijden en afhaalpunten voor de blikken soep (design: Parra)
Op deze pagina binnenkort meer informatie!